Nov 6
Publisert av den under Trafikkaksjon../innovaeditor/assets/admin/lorenfallet-trafikkaksjon.jpg

LØRENFALLET: På mandag 5. november kl 15:30 aksjonerte beboere i Lørenfallet med en "gå sakte" aksjon. Aksjonen gikk ut på å gå sakte i det ene kjørefeltet og dermed bremse trafikken i 20 minutter. Bilister har fortalt at køen stod helt ut til E6 ved Frogner, dvs en kø på rundt 9km. Aksjonen gikk fra mølla til Meierigaarden på FV171.

(Foto: Anita Jacobsen/Indre Akershus Blad)

 

Formålet med aksjonen var å sende et klart signal til myndighetene om hvor sårbar og hvor mye trafikk det er på denne veien allerede. Ansvarlige myndigheter må prioritere veiutbygging og trafikksikringstiltak på Romerike, for det er nettopp her på Romerike det er størst befolkningsvekst i landet. Det er også her det naturligvis blir størst trafikkvekst i tiden fremover. Men denne aksjonen er rettet mot Fylkeskommunen som eier av FV171.

 

- Barna våre fortjener en trygg skolevei og en trygg adkomst til idrettsbanene. Fylkesveien deler idrettsbanene i to og har en dårlig opplyst overgang. Trafikksikkerheten forbi Sørum skole er forferdelig både får lærere og elever.
Hilde Beate Tyrum er leder i Lørenfallet og omegn vel som tok initiativet til "gå-sakte aksjonen".

 

Trafikken på FV171 vil trolig øke ytterligere 18-20% de neste årene. Kanskje mandagens saktegående kø vil bli normalt om bare noen få år hvis ikke veiene på Romerike blir prioritert i årene som kommer. Aksjonen var derfor like mye for bilistene som for barna.

 

Mona Øyen fra Lørenfallet og Omegn vel var en av flere som tok turen tidlig hjem fra jobben for å være med på aksjonen. Hun forteller at hun vet veldig godt hvordan det er å være pendler og sitte i denne trafikken hver dag.

- Hvis ikke det gjøres noe med veiproblematikken i Sørum så vil situasjonen går fra vondt til verre for alle parter.

 

- Nå som vinteren nærmer forstår jeg ikke hvordan overgangen ved Fallbrauta kan kalles trygg. Tviler på at en trailer kan bremse ned fra 50 km på glatta.

Erik Bassøe er småbarnsfar, pendler og styremedlem i velforeningen. 

 

Bremselengde bil mot lastebil på glatt føre i 60km/t.

 

Veier og bygninger i Lørenfallet flyter på kvikkleire i et gammelt rasområde og det rister godt i gamle Meierigaarden under rushtiden og spesielt når store lastebiler kjører forbi. Flere i Lørenfallet er engstelig for at et nytt leirras kan skje i området. Spørsmålet er: Kan ytterligere trafikkøkning på denne strekningen bidra til økt rasfare hvis kvikkleiren blir ustabil på grunn av kontinuerlig økning i vibrasjoner fra trafikken?

 

Kravet vårt er at kommunens planer for FV171 gjennom Lørenfallet og forbi Sørum skole kommer på prioriteringslisten til Fylkeskommunen. Samtidig er det ønskelig å sende et signal til Nes kommune og Feiring bruk om at de ikke kan kreve at tungtransporten til avfallsdeponiet går gjennom Sørum bare for å unngå nødvendige trafikksikringstiltak langs Hvamsmovegen. Tungtrafikken til og fra Nes vil føre til en lastebil hvert 04:42 minutt, 51 biler som kjører tur/retur blir 102 biler, i tiden 0900-1700 og en generell trafikkøkning alene på 1,2% på bakgrunn av en gjennomsnitts døgntrafikk på 7700 biler. 

 

Lørenfallet og omegn vel beklager at aksjonen får konsekvenser for bilistene. Ved en eventuell ulykke på grunn av den farlige trafikksituasjonen ville bilistene blitt forsinket i mye større grad. Fremtidsutsiktene for bilistene er heller ikke gode med tanke på den forventede økningen i trafikken. 

 

Lørenfallet og Omegn vel har ikke nødvendigvis fasiten på hva løsningen på trafikkproblemet skulle være for FV171. Løsningen må bli til syvende og sist opp til ekspertene å avgjøre. Det som er faktum er at dagens trafikksituasjonen ikke er akseptabel. Gjennomgangstrafikken er så stor at den er en trussel både for beboere, bilister og vekstpotensialet i næringen til bygda da kapasiteten på veien vil om få år bli totalt sprengt. Derfor må de utredninger og reguleringer som allerede er utført bli satt på prioriteringslisten til Fylkeskommunen, i tillegg til at hele Romerike nå må prioriteres i årene som kommer.

 

Det vurderes fortløpende flere aksjoner sammen med flere andre frivillige lag og foreninger. Støtt oss gjerne ved å kjøre i 40km/t gjennom Lørenfallet og forbi Sørum skole helt til 80km/t sonen. Sett gjerne på nødblink også. Skriv under på vår underskriftskampanje. Send gjerne klager til Fylkeskommunen, Statens vegvesen og Vegdirektoratet om at de bør prioritere Romerike høyere. 

 

Styret

Lørenfallet og omegn vel

 

Lørenfallets befolkning krever trygg skolevei for barna sine og bedre trafikksikkerhet. (Foto Arlene Alpuerto)KOMMENTARER


[ skrevet av Jonny Kristiansen, 07.11.12 05:38 ]

Hei. Det er viktig å merke seg at på denne videoen er det en 3-akslet lastebil med ful last, altså ca 20 tonn. Som yrkesjåfør vet jeg at når man kjører masse så brukes ofte opp til 4-akslet biler med henger, noe som vil bety totalvekter på opp mot 50 tonn. Og da får man en enda lengere bremselengde enn på videoen grunnet økt vekt.

Som yrkesjåfør har jeg selv vrt med på det vi ser på videoen som er fra glattkjøringsbanen på Våler og det er direkte skremmende hvor stor forskjell det er i bremselengde melleom lastebil/vogntog og personbil.

Dere må også huske på at denne testen foregår i bere 60 kmt på begge kjøretøy. I tillegg vil skader på motpart være mangedoblet i forhold til en personbil og det samme gjelder risikoen for dødlig utfall ved påkjørsler.

reply


[ skrevet av Lørefallet og omegn vel, 07.11.12 10:18 ]

Takk for svar Jonny. Det betyr da at en fullastet lastebil på 50 tonn som kjører i 50 km/t fra Sørum skole til Lørenfallet umulig kan stoppe nedover Fallbrauta på glatte vinterveier før overgangen. Vil han nå full stopp ved Esso stasjonen mon tro?

reply


ditt navn*

din epost adresse*

kommentarer*
You may use these HTML tags:<p> <u> <i> <b> <strong> <del> <code> <hr> <em> <ul> <li> <ol> <span> <div> <a> <img>

verifiseringskode*
 
kommentar notat